Mottó

2011. július 30., szombat

Kamillás, levendulás háziszappan

Az orvosi székfű vagy kamilla (Matricaria recutita) a őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Egyéb elnevezései: Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipiske, anyafű, szikfű, szüzekanyja, bubulyka.
A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Az ország minden táján megtalálható, kedveli a szikes legelőket, száraz réteket. Jellegzetes fehér szirmú, sárga fészkű virág. 20-40 cm magas, egyéves növény.A növény fészekvirágzatát használjuk gyógyászati célokra.
A virágzat 0,4-1 százaléka illóolajat tartalmaz. A tiszta olaj színe kék. Illóolaj tartalmát leginkább görcsoldásra, gyulladásgátlásra és fertőtlenítésre használják.
A kamillavirág egyik legismertebb gyógynövényünk, a legtöbb állam gyógyszerkönyvében is megtalálható hivatalos drog. Gyógyhatása sokrétű, külsőleg, belsőleg egyaránt használható.

A kamillában előforduló illóolajok főleg gyulladáscsökkentő hatásúak. Külsőleg bőrbetegségeket, pattanást (akne), tályogot, nehezen gyógyuló sebeket illetve körömágygyulladást kezelnek vele.
Olyan antibakteriális összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a fertőzések megszűnését. Kamillaolajat már az ókorban is használtak bedörzsölésre, fájdalomcsillapításra.
A kamillás fürdők és lemosások nyugtatóak, az egész idegrendszerre nagyon jó hatással vannak.
Ez a szappan levendula főzetet és szirmokat is tartalmaz a kamillán kívül, ezzel is fokozva a nyugtató, gyulladáscsökkentő hatást.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, kukorica-csíra olaj, ricinus olaj, extra ápolóként avokádó olajjal és shea vajjal gazdagítottam. Illóolajat nem tartalmaz, illatát a levendula- és kamillavirágok főzete adja. Szárított levendula- és kamillavirágot is szórtam bele.
Krémesen, jól habzó, tiszta, enyhe illatú szappan.

2011. július 29., péntek

Rozmaringos-mentás szappan

Frissítő nyári szappan a ház urának (is): rozmaringos-mentás szappan csipetnyi kakukkfűvel és levendulával. A rozmaring és a menta rendkívül intenzív illatot áraszt, fürdéskor hűsít és élénkít. A nemrég készült szappanok fűszeres aromája most betölti az egész szobát..

A fűszernövények nagy részéhez hasonlóan, a rozmaring is a Földközi-tenger körüli európai és afrikai országokból származik. Dél-Európában és Nyugat-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában őshonos, ahol még most is vadon él. Ősidők óta ismert fűszer- és gyógynövény, az ókori görögök szerint serkenti az agyműködést, ezért a diákoknál mindig volt egy-egy rozmaringágacska. Később a szerelmesek hűségének a jelképe lett, s mint a hűség és a tisztaság jelképe, a mai napig az esküvői asztalok gyakori dísze.
Illat-, gyógy- és fűszernövényként a mediterrán vidéken kívül Észak-Amerikában, Németországban és az enyhébb telű Nagy-Britanniában is termesztik. A biokertészek igen nagyra becsülik, főzetének kitűnő rovarirtó hatást tulajdonítanak.
A levelekben előforduló rozmarinsav gátolja a lipoxigenáz aktivitását s így gyulladáscsökkentő hatású. Kiválóan használható a reumás panaszok enyhítésére, idegzsábánál bedörzsölő vagy gyógyfürdőként, ajánlják alacsony vérnyomás, illetve a lábak keringési elégtelenségeinél is.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, extra ápolóként kukoricacsíra-olajat is adtam hozzá. Tartalmaz még a fűszerkertemben termett mentát (kétfélét is), kakukkfüvet, rozmaringot és friss levendulát. Ezek főzete és a beleturmixolt levélkék teszik kellemesen frissítő illatúvá ezt a szappant.

Mákos-fahéjas szappan

Torta, vagy szappan? :) Kézbe véve már könnyű eldönteni... Ez a mákos-fahéjas, enyhén narancsos illatú szappan serkenti a vérkeringést, és a mákszemeknek köszönhetően enyhe bőrradírozó tulajdonsággal is rendelkezik. A mostani borongós, hűvös napokra kifejezetten ajánlom, testet-lelket melengető hatása miatt.

A fahéj évszázadok óta az igazi egzotikus fűszer. Már a bibliai idõkben is használták mint illatszert és mint füstölõt, Egyiptomba és Júdeába eredetileg a föníciaiak importálták.

Sri Lankából (Ceylonból) és Indiából származik, valójában a belsõ kérge egy trópusi örökzöld fának, mely kb. 35 láb (~10 méter) magasra nõ. Miután lehántják a fáról a kérgét, hagyják egy napig száradni és érlelõdni (fermentálódni), majd lekaparják róla a külsõ réteget. Ahogy a belsõ kéreg szárad, összetekeredik arra a jellemzõen szimpla fakéreg tekerccsé, ahogy ismerjük. A ceyloni (vagy más néven valódi) fahéj rozsdabarna, vörösesbarna színû enyhén édeskés ízzel.

A fahéjat elsősorban fűszerként ismerjük, kevésbé köztudott, hogy a fahéj egyúttal gyógynövény is. Illóolajat, csersavat, nyálkát, gyantát , cukrot , keményítőt és fahéjaldehidet tartalmaz. A fahéj sokkal több egy finom barna fűszernél, amivel süteményt ízesíthetünk.
A Ceylonból származó csodaszer egykor nagyobb értéknek számított, mint az arany, és a gyógyászatban is évezredek óta használják jótékony hatásai miatt. Megszünteti ugyanis az emésztési zavarokat, leküzdi a fertőzéseket, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, kedvező hatást gyakorol a mentális képességekre is, valamint vérkeringés-növelő hatású, aminek köszönhetően felmelegít, és gyógyítja a megfázást. A cellulitisz elleni krémek gyakori összetevője, mivel stimulálja a vérkeringést, energiához juttatja a bőrt, a felszabaduló energia pedig rendkívül jó zsírégető.

Szappanom összetevői: szappanosított olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, napraforgó olaj, méhviasz, őrölt fahéj, mák, édes-narancs illó. Enyhén mákos-fahéjas illatú bőrradírozó, vérkeringést serkentő szappan.

Dióleveles-mézes szappan

Az eddigi legkedvesebb: diófa-leveles, mézes szappan shea vajjal. Kellemesen fanyar, dió- és jázminillatú, puha, krémes tapintású, lágyan habzó bőrápoló szappan, extra ápolóként finomítatlan shea vajat és avokádó olajat tartalmaz. Meglepetésként ért, hogy az aprított zöld diólevelek a szappanban meggypirosra változtak..

"A diófáról nem lehet lelkesedés nélkül írni. Ő a kert nesztora, szeniora, bölcs, öreg uralkodója. Magas és szélesen elterülő koronája sok helyet követel. Mégsem sajnáljuk tőle, hiszen a diófa kínálja a legszebb, legillatosabb lombsátrat, az ő árnyékában otthon érzi magát a kertész, mert az ide állított ülőalkalmatosságon a legkellemesebb tavasztól őszig reggelizni, olvasgatni, délután egy jóízűt szunyókálni, vagy barátokkal egy pohár pincehideg bort, forró, illatos kávét elfogyasztani. És persze a frissen szedett, feltört, meghámozott dió se utolsó dolog, különösen, ha néhány szem édes szőlőt is nyújt hozzá a kert." (Bálint gazda)

Igaz a régi mondás, hogy a diófa az ember legnagyobb barátja, mert ha elfogadjuk a diófát barátunknak, és gondozzuk, kártevőit pusztítjuk, akkor segítségünket ugyanolyan módon hálálja meg: rengeteg gomba, rovar, féreg, baktérium fertőzésétől tud minket megszabadítani. Mintegy szimbiózis alakult ki a diófa és az ember között. Az, hogy a diólevél gyógyító anyagok raktára, már csak hab a tortán. Csersavat, flavonoidokat, juglont (=5-hidroxi-1,4-naftolkinon, többek között e hatóanyagának köszönhető antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatása), valamint más, aktív gyógyhatású savakat, és illóolajat is tartalmaz. A diólevélnek keserű nyálkahártya-összehúzó, tonizáló hatása van, cserzőanyagokban nagyon gazdag. Hámszövet-összehúzó, cserző hatását a levél tannintartalma, baktériumölő, gombaölő, rovarölő és rovarriasztó hatását pedig a vele kapcsolatban lévő ellagénsav okozza.

Szappanom összetevői: szappanosított dió-macerátumos olívaolaj, pálmaolaj, kókuszvaj, kukorica csíra-olaj, avokádó olaj, méhviasz, shea vaj, méz, diólevél főzet, jázmin és rózsafa illóolaj, friss, aprított diólevelek. Selymesen, lágyan habzó szappan lett az extra ápolóként hozzáadott avokádó olajnak és shea vajnak köszönhetően. 

2011. július 28., csütörtök

Körömvirágszappan kecsketejjel és avokádó olajjal

A családban sokan vagyunk erre- arra allergiásak. Ekcémás, száraz bőrű is akad közöttünk. Az ő számára készítettem második szappanomat, kecsketejjel, avokádó olajjal és körömvirággal.

Az avokádó eredetileg Közép-Amerikából származó, ma már más trópusi és szubtrópusi területeken is élő, nagytermetű avokádófa a babérfélék családjába tartozik. Tenyérnyi, körte alakú, érett gyümölcsének húsából préselik az olajat, melyet azután centrifugálnak, majd további felhasználástól függően vagy csak leszűrik, vagy további finomítási eljárásoknak vetik alá.

Ennek az olajnak a karakteres illatát elég nehéz elfedni, ezért kozmetikai készítményekben, illetve masszázsolajként használva is kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A dezodorálás nem vegyi anyagokkal, hanem vákuum-vízgőz desztillációval történik. A nyers, natív olaj zöld, míg a finomított változatok sárgászöld, vagy sárga színűek.

Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya, valamint gazdag A, E és D vitaminokban is. A benne található fitoszterinek felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj kiválóan ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.(cosmio)

A körömvirág (Calendula officinalis) értékes tulajdonságai már évszázadok óta ismertek. A növény halványsárga virágzatában találhatóak azok a hatóanyagok, melyek bőrnyugtató és bőrápoló tulajdonságúak, kitűnő alapanyagai a természetes anyagokból készült kozmetikumoknak. A körömvirágnak a népi gyógyászatban sokféle gyógyhatást tulajdonítottak. Használatos volt gyomor-és bélpanaszok, sebek, fekélyek kezelésére is.
Tény, hogy a körömvirág gyulladáscsökkentő, és elősegíti a sebek gyógyulását. Az I. Világháború idején, amikor nem voltak kéznél gyógyszerek, a körömvirág felbecsülhetetlen értéket képviselt a tábori kórházakban: használták sebfertőtlenítésre, és vérmérgezés megelőzésére.

Napjainkban különböző bőrproblémák, sebek, fekélyek, ekcémák és kiütések kezelésére használatos kenőcsök, tinktúrák alapanyaga. A körömvirág-kivonat csökkenti a bőrvörösséget és mérsékli a gyulladást. Mint a legtöbb természetes szappan, a körömvirág szappan is kímélő módon teszi lehetővé, hogy a bőr savvédő rétege regenerálódjon.

Szappanom összetevői: szappanosított avokádó olaj, mandula olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, olívaolaj, kecsketej, körömvirág-főzet, leheletnyi narancs illó, friss és szárított körömvirág szirmok. A szappan alsó rétegének színét a még folyékony szappanmasszába turmixolt friss körömvirágszirmok adják. Krémesen habzó, bőrnyugtató szappan érzékeny bőrre.

Kecsketejes levendulaszappan

Legkedvesebb nyári virágom a levendula...több bokrom is van, az illatos virágcsokrokat a sufniban szárítgatom. Nem véletlen, hogy az első szappanom levendula-főzet és szárított levendulavirág felhasználásával készült. S ha lúd, legyen kövér alapon mindjárt kecsketejjel...

A kecsketej jótékony hatását évszázadok óta ismerik. A tehéntejnél koncentráltabban tartalmazza az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat.A kecsketejből készült szappanok az egyik legkedveltebb készítmények a természetes anyagok híveinek körében.

Testápolásra már az ókori Rómában és Egyiptomban is használták. A módosabbak víz helyett gyakran kecsketejben fürödtek. Később rájöttek, hogy szappanba keverve hasonló hatást érhetnek el, mint egy-egy fürdéssel. Nem csoda tehát, hogy máig az egyik leghatásosabb testápoló szer. Olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A vitamin, amely hiánya esetén bőrünk funkciói nem működnek megfelelően vagy az E vitamin, amely lassítja a bőr öregedését. Emellett aminosavakban, Q10 koenzimben és telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Hatóanyagainak köszönhetően a legkülönfélébb bőrproblémákra használhatjuk. A száraz és érzékeny bőr ápolására kiválóan alkalmas gyulladáscsökkentő hatása miatt. Segít meggátolni a pattanások kialakulását, enyhíti az ekcéma és a pikkelysömör tüneteit is. Alfa-hydroxy savakban szintén gazdag, így segíti a régebbi bőrrétegek eltávolítását és az új rétegek képződését. Alacsony olvadáspontja miatt könnyen felszívódik és a bőr mélyebb rétegeibe is behatol.

A levendula antibakteriális, gyulladáscsökkentő, vérkeringést serkentő, fájdalomcsillapító, gombaölő hatású. Nyugtató és lazító hatását pedig aromaterápiás tulajdonságainak köszönheti.

Szappanom összetevői: szappanosított édes-mandula olaj, pálmaolaj, kókuszvaj, olívaolaj, kecsketej, levendula-főzet, levendula illó, szárított levendulavirág. Üde, mégis nyugtató illatú, jól habzó és tisztító szappan

A kezdetről

Egy csodaszép kézzel készült natúr színű háziszappan fotója adta az ihletet, az ötletet és az ösztönzést, talán Gizus, Illatos Szappan, netán Judwil oldalán...? Már nem tudom...Először csak képeket nézegettem szép, természetes alapanyagokból készült szappanokról. Ahogy egyik oldal vitt a másikra, egyszer csak azon kaptam magam, hogy én is szeretnék ilyet készíteni...Beleástam magam a netes szakirodalomba (szerencsére bőven találtam információt alapanyagokról, technikákról, színezésről, illatosításról), és szorgalmasan mentegettem a szebbnél szebb oldalakat. Nagyon sok hasznos információt kaptam a Creativikyről, Illatos Szappantól, és sokat segítettek a fórumokon beszélgető "szappanosok" is.
Alig két héttel azután, hogy megpillantottam azt az inspiráló képet, hozzá is fogtam az első, saját szappan megtervezéséhez és elkészítéséhez..

Miből készülnek ezek a szappanok?

 ♦ Élelmiszeripari minőségű növényi zsírokból (kakaóvaj, kókuszvaj, shea-vaj) és olajokból (olíva-, mandula-, kukoricacsíra, ricinus-, avokádó-, pálma-, hidegen sajtolt napraforgó-, dió-, makadámia-, szőlőmag-, sárgabarackmag olajból), gyógy- és fűszernövények főzetéből, esetenként kecsketej, méz, méhviasz, friss és szárított virágok, levelek és termések felhasználásával készülnek. A növények kertemben vegyszermentesen termesztett fűszer- illetve gyógynövények.

 ♦ Mesterséges színezéket és illatanyagokat a szappanjaim nem tartalmaznak, színüket fűszerek (pl. fahéj, kurkuma, kakaó, kávé), illetve a felhasznált növények (pl. csalánlevél, körömvirág- kamilla- és levendulaszirmok, aprított friss diólevél) illetve főzetük, enyhe illatukat pedig a felhasznált növények, fűszerek, illetve 100%-os tisztaságú (Aromax, Naturland, Helen vagy gyógyszertári ) illóolajok adják. 

 ♦ A szappanok extra ápolóolajokat is tartalmaznak, melyeket a szappanosodást követően adva a masszához (pl. extra szűz olíva- kukoricacsíra-, avokádó- mandula- és ricinusolajat, kakaó- és shea vajat ), mintegy természetes testápolóként hidratálják, ápolják a bőrt. Az enyhe bőrradírozó hatást egyes szappanoknál zabpehely, barna nádcukor, kókuszreszelék, Holt-tengeri iszap, kávé- és szőlőmag őrlemény, himalájai só vagy mákszemek biztosítják.

 Miért jó  háziszappant  használni?


   Nem mindegy, hogy bőrünk közvetlenül milyen anyagokkal érintkezik, hiszen az egyik legfontosabb szervünk is : azon túl, hogy elsődleges védelmi vonala szervezetünknek (véd a mikroorganizmusok behatolásától, a fény hatásaitól, a vegyi anyagoktól és mechanikai hatásoktól), aktív szerepe van a kiválasztásban (verejtékmirigyek), valamint részt vesz testünk hőszabályozásában is, egyik legfontosabb érzékszervünk (tapintás). Nem csak esztétikai okokból fontos tehát, hogy bőrünkre vigyázzunk, és lehetőleg természetes alapú tisztálkodószereket és krémeket, testápolókat használjunk.

 Az enyhén lúgos pH-jú házi készítésű szappanok nem csak a zsíros szennyeződésektől, hanem az elszarusodott hámsejtektől is megszabadítják a bőrt, így képessé teszik – amennyiben ilyen, plusz ápolóval dúsított szappant használunk - a „feleslegben” lévő, el nem szappanosodott olajok, zsírok felvételére is. Egész más érzés egy ilyen szappannal történő mosakodás : szinte „érdesen” tisztít, könnyű lemosni (nem úgy, mint a tusfürdőt), fürdés után pedig olyan lesz a bőr a plusz ápolóanyagoknak köszönhetően, mintha testápolóval kentük volna be. A bőr így lesz természetesen friss és üde, s nem utolsó sorban egészséges.

A gondosan készített háziszappanjaim tehát nem tartalmaznak semmilyen mesterséges összetevőt, tartósítószert, konzerválót, állagjavítót, szintetikus színezékeket és illat(utánzat)okat, csak élelmiszer ipari minőségű növényi olajokat, vajakat használok szappanjaim készítésekor, melyek vagy illatmentesek, vagy kevés, de jó minőségű, 100%-os illóolajakat (és gyógynövények főzetét, kecsketejet) tartalmaznak.

Erről a témáról és a szappankészítés örömeiről, érdekességeiről bővebben is olvashattok a Levendula magazinban velem készült két interjúban:
 Kérdések és válaszok a háziszappanokról
A levendula szappan titka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...